Samsyn ett unikt samarbete

Under våren 2017 har ett unikt samarbete startat mellan våra stora lagidrotter i Dalarna, det är specialidrottsdistriktsförbunden inom ishockey, handboll, bandy, innebandy och fotboll som beslutat underteckna gemensamma riktlinjer "Samsyn", med syfte att underlätta för barn och ungdomar att kunna delta i flera idrotter. En förändringsresa som går i linje med Riksidrottsförbundet strategi 2025. Ny syn på träning och tävling

Fotboll och andra idrotter

Dalarnas Fotbollförbund samlar spelare för utbildning i distriktsverksamheten mellan åren de är 14-17 år. Under dessa fyra år arrangerar vi samlingar fördelat på ungefär 45 dagar.
En del av dessa spelare är även aktiva inom andra idrotter, i många fall idrotter vars verksamhet också pågår under vintermånaderna. Vårt tydliga budskap till alla spelare är att vi främjar dubbelidrottande och tycker barn och ungdomar ska göra det de tycker är roligast. Att tacka nej till en zonträning, öppen träning eller distriktssamling med Dalarnas Fotbollförbund på grund av engagemang i en annan idrott kommer aldrig påverka spelarens chanser att bli uttagen till kommande samlingar under våren eller senare under året.
Tvärtom ser vi ett stort värde i att spelare utövar flera idrotter då det främjar de motoriska färdigheterna, hälsan och på sikt även intresset och passionen för idrott. Vi vill att ungdomar ska må bra med sin idrott, oavsett om det handlar om fotboll, futsal, innebandy eller bordtennis.
Detta gäller givetvis också om en idrott som traditionellt sett spelas på vintern krockar med fotbollsverksamheten under våren och sommaren, exempelvis en handbollsturnering i april eller ett ishockeyläger i augusti. Oavsett vad spelaren väljer kommer det inte påverka chanserna att delta på någon av våra samlingar i framtiden.
Vi förstår givetvis att många spelare som håller på med fler idrotter än fotboll kan tycka det är svårt att välja om vår distriktsverksamhet krockar med en aktivitet i den andra idrotten. Vi är dock tydliga i vår kommunikation med spelare där vi vill att de ska förstå att det först och främst är helt okej att välja bort fotbollen och att vi aldrig arbetar med någon stängd trupp i verksamheten. Är du inte med denna gång finns alla chanser att bli uttagen till nästa samling eller någon samling efter det. Dörren är aldrig stängd.
Vi arrangerar i år ca 15 utbildningsdagar för 15-åringar. Vissa spelare är med ofta, vissa ibland medan vissa aldrig är med i verksamheten. Vi vill också att spelarna ska förstå att det inte är våra 15 dagar som kommer avgöra hur bra de blir inom fotbollen, utan att de övriga 350 dagarna är den tid då grunden för framtida framgångar läggs, oavsett om dessa sker på en fotbollsplan eller annan idrottsarena.
Detta i kombination med vår nya spelarutbilningsplan som innebär färre selekterade samlingar och fler utbildningstillfällen som är öppna för alla och att vi aldrig har en stängd trupp gör att vi nu arbetar långsiktigt och låter många spelare få en utbildning i förbundets regi. Sker detta i kombination med andra idrotter läggs en god grund för en framtida karriär som elitspelare, amatörspelare, motionär, funktionär eller åskådare. Vilken idrott spelaren väljer att engagera sig i är oviktigt.

För mer information om Samsyn besök RF-SISU Dalarna eller kontakta Dalarnas Fotbollförbunds ansvarig Bengt Ottosson på bengt.ottosson@dalaidrotten.se