Siblia om skillnaderna mellan spansk och svensk spelarutbildning

Spanjoren Ferran Sibila har varit med och förändrat två allsvenska lag, Gif Sundsvall och IFK Göteborg. Efter tre år i Sverige kan han peka på tydliga skillnader mellan spansk och svensk spelarutbildning.

Vilka skillnader har du noterat mellan den svenska och den spanska spelarutbildningen?

– En klar skillnad är att spelarna i Spanien arbetar mer med beslutsfattandet. Redan i tidig ålder lägger man in det i nästan alla övningar, ofta på små ytor. Här är mitt intryck att det är mer jämvikt mellan exempelvis fys, analys, teknik och beslutsfattande.

Kan du ge ett exempel på hur det avspeglar sig i matchsituation?

– När en spansk spelare tappar bollen är han ofta snabbare i omställningen än en svensk spelare. Den senare går ofta inte instinktivt in i press, utan där tycker jag mig se ett "break" i agerandet. Generellt går den defensiva omställningen snabbare i Spanien.

Kan det handla om koncentration och fokus?

– Det kan ha att göra med hur man har tränat. Står du ofta i kö till en isolerad övning under träningen är det klart att du riskerar att emellanåt tappa fokus, men jag har inte funderat över att det har med koncentrationen att göra.

Vad är svårast i övergången till seniornivå?

– Det mest påtagliga är att du går ifrån en miljö där du har konkurrerat med jämnåriga. Är du född 1999 har du kanske haft 1 000 spelare att mäta dig med. Plötsligt ska du möta tio årgångar, självklart blir utmaningen mycket svårare. Dessutom är du yngst, har minst erfarenhet och ett lägre tempo i ditt spel.

Är en spansk 19-åring mer fysiskt förberedd än sin svenska kollega?

– Det tror jag inte. Steget till A-laget är extremt svårt i bägge länderna och få lyckas.

Tycker du att svenska spelare har sämre teknik än till exempel spanska?

– Då får man definiera begreppet. Teknik kan vara att slå en passning på 20 meter mellan två koner. Det gör en spansk och svensk spelare likvärdigt. Men om vi menar en bollhållande spelare som har kroppen vänd åt ett håll men slår en passning åt ett annat håll som lurar motståndarna, då har vi en annan sorts teknik. Där tror jag generellt sett att spanska spelare är bättre. Det har att göra med att man i Spanien tidigt gör nästan alla övningar med motståndare.

På herrsidan var vi i kvartsfinal i VM i fjol, men vi har få spelare i Europas toppklubbar. Vad fattas för att de ska ta det steget?

– Hade jag det svaret hade jag varit miljonär. Däremot är det solklart att Sverige med tio miljoner invånare och där fotbollen har konkurrens av flera andra idrotter gör det fantastiskt bra. Nästa steg skulle kanske vara att addera influenser utifrån. Där skulle jag säga beslutsfattande och taktiskt kunnande.

Kan du utveckla "taktiskt kunnande"?

– Det är viktigt att jobba med de olika delarna av spelet fram till senioråren så att spelarna vet hur de ska agera när de når A-laget. I dag upplever jag att man måste jobba en del med dessa bitar även på seniornivå. Med det vill jag inte säga att tränarna är dåliga, tvärtom. Men man har prioriterat annat, som fysisk uppbyggnad.

– Exempel på taktiskt kunnande är hur en spelare agerar när han inte pressar då det andra laget har bollen. Vad gör han då? Vilken motståndare ska han främst förhålla sig till? Vilket avstånd ska han ha? När ska han skära av en passningsväg? Mer sådan kunskap skulle ta spelarna ännu ett steg framåt.

Finns det en svensk fotbollsidentitet?

– Ja, spelarna är väldigt disciplinerade och spelar mycket för laget. Man gör uppoffringar som jag kanske inte har sett på andra håll. Dessutom är spelarna fysiskt starka, delvis för att de tränar hårt, men jag antar att det även finns en genetisk förklaring.

Finns det även en taktisk skillnad?

– Taktiskt skulle jag säga att det finns en svensk identitet i exempelvis hur man försvarar. Här är det viktigaste att skydda ytan bakom sig, i Spanien pressar man ofta tidigare och försöker försvara ytan framför sig. Jag säger inte att något är bättre, det är bara två olika skolor.

Ferran Sibila

Ålder: 31.
Född: I en liten by norr om Barcelona.
Bor: I Kallebäck i Göteborg.
Roll: Assisterande tränare i IFK Göteborg.
Intressanta lag i Sverige: "Hammarby spelar en väldigt attraktiv fotboll.
Även Örebro har imponerat på mig."

Text: Juan Martinez
Text hämtad från Magasinet Fotboll #4-2019