Uppdatering kring Tävlingsverksamheten - matchspel tillåtet från den 14 juni

Uppdaterad 20200810 Under rådande pandemi har Dalarnas Fotbollsförbund tagit en rad beslut kring verksamheten. Dessa beslut är nu uppdaterade och innebär bl.a. att tränings- och tävlingsmatcher för seniorer (födda 2001 eller tidigare) kan starta upp från den 14 juni. Läs mer i artikeln.

Tävlingssäsongen 2020

Dalarnas FF, DFF, följer noggrant utvecklingen av Covid-19 pandemin som pågår. Läget är mycket osäkert och förändras från en dag till en annan. Utefter de tidigare riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten (FHM), Riksidrottsförbundet (RF) och SvFF har DFF:s målsättning varit att fotbollssäsongen skall spelas enligt plan. Den 1 april utkom nya, skarpare riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, vilket föranledde ett beslut där samtliga tävlingsmatcher ställs in tills vidare. Utifrån detta har DFF, vid ett styrelsemöte den 14 april, beslutat att skjuta fram starten av tävlingssäsongen 2020 enligt nedan. Den 29 maj kom nya direktiv som tillåter matchspel från den 14 juni och vid tävlingksommitténs möte den 5 juni togs beslut om matchspel i Dalarna.

Beslut, tävlingsspel

Barn och ungdom (serier och ungdoms-DM) Uppdaterad 20200420

 • Barn- och ungdomsserier kommer att spelas som träningsmatchserie under vårsäsongen utan resultatrapportering. Matcherna under våren kommer att vara frivilliga och vi uppmanar alla lag att ha stor respekt för att en del lag känner oro och att vara lyhörda för andra föreningars situation och generösa i sitt tankesätt. Inga längre resor än matcherna inom distriktet och matchspel sker i den serie man är inlottad i.
 • Höstsäsongen kommer att spelas som enkelserie. För serier som har trippelmöten: Tävlingskommittén har tagit beslutet att Spelschemat ligger som det är lottat och att resultat skall rapporteras in som enkelserier dvs. från första höstomgången (omgång 15 för 8-lagsserier och omgång 11 för 6-lagsserier). (Uppdaterad 20200803)
 • Matcherna startar upp helgen 8-10 maj. Detta då viss domarutbildning behöver genomföras innan matcherna startas.
 • Föreslagna spelscheman är det lagen skall utgå från och spela under våren.
 • Matcher skall vara tids-och datumtillsatta senast 28 april 15:00.
 • Ungdoms-DM startar upp med matcher den 26 maj.(Uppdaterad 2020-05-26)
 • De gemensamma serierna med Gestrikland, Hälsingland och Uppland beslutas separat under v.24 och meddelas berörda föreningar efter beslut.

Seniorer (Dam div. 3-4 och Herr div. 4-7) (Uppdaterad 20200605)
Seriestart sker från den 14 juni och därmed följs SvFFs riktlinjer för de lägre förbundsserierna. Serierna spelas som enkelserier. Damer div 4 Norra spelas som dubbelserie. Tävlingskommittén meddelar att det lottade spelschemat ligger kvar.
OBS! För Damer div 4 Norra flyttas omgångarna 1 och 2 (som heter 8 och 9 i FOGIS) tills 14 juni eller senare. Lagen skall datum- och tidstillsätta dessa matcher senast 11/6 18:00. Matcherna skall vara spelade senast 31/7.

Kvalfinal Svenska cupen herrar (Uppdaterad 20200605)
Skall spelas så snart som möjligt från den 14 juni. Skall datum- och tidstillsättas senast 11/6 18:00.

Träningsmatcher (Uppdaterad 20200605)
Tillåts från den 14 juni

Junior-DM (Uppdaterad 20200605)
Matcher tillåts från den 14 juni

Övrigt (Uppdaterad 20200605)

Träningsverksamheten kan tillsvidare utföras utomhus – viktigt då att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Förening bör även begränsa antalet personer i och kring träning och arrangemang där en begränsning om 50 deltagare – ej inklusive spelare, tränare och funktionärer men gällande övriga närvarande, t.ex. föräldrar och publik – är ett riktmärke.

Det här gäller vid genomförande av matcharrangemang: (Uppdaterad 20200810)
För att följa förbudet mot mer än 50 deltagare vid offentliga tillställningar är det, efter samråd med polisen, SvFF:s skarpa rekommendation att arrangerande förening vidtar följande åtgärder:

 • på hemsida och i andra kommunikationskanaler tydligt ange att all publik, inkl. föräldrar och andra anhöriga, undanbes vid matcherna. Bara de som är nödvändiga för att matcherna ska kunna genomföras (spelare, ledare, funktionärer och, i förekommande fall, media) ska vara på plats, samt
 • sätta upp skyltar vid arenan/idrottsplatsen om att publik undanbedes och/eller utse ansvarig(a) för att vänligt be ev. publik att lämna arenaområdet/idrottsplatsen.

Detta gäller både tävlings- och träningsmatcher. Läs de senaste riktlinjerna från SvFF här

Vid genomförande av matcher är det viktigt att:

 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Vid bekräftad Covid-19 ska det dessutom ha gått minst sju dygn sedan insjuknandet.
 • Det finns goda möjligheter att tvätta händerna.
 • Trängsel mellan människor undviks.

Vid resor till och från match ska Folkhälsomyndighetens rekommentioner för resande följas. Endast symtomfria personer ska resa. Förening bör i första hand välja resealternativ som innebär att trängsel och närkontakt med andra undviks, såsom bil eller abonnerad buss.
Ombyte och dusch kan ske hemma i de fall det är möjligt och lämpligt, t.ex. vid kortare resor. Om dusch och ombyte sker på plats, är det viktigt att trängsel undviks.

Eventuella frågor kring tävlingssäsongen besvaras av
Stig Stjärnesund, ordförande Tävlingskommittén, 070-399 81 60
Stefan Jonsson, Kanslichef, 023-454 71