Uppdaterat beslut om matchspel för ungdomar

Uppdaterad 2020-05-26 Dalarnas Fotbollsförbund har under hela pandemin följt utvecklingen och följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Den 16 april kom nya rekommendationer gällande matchspel för barn och ungdomar födda 2002 eller senare. DFFs Tävlingskommitté har nu tagit ett nytt beslut kring detta matchspel.

Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten – under torsdagens presskonferens:

"Vi har tittat på det här med tävlingar och matcher och liknande framförallt för barn- och ungdomar. Där har Riksidrottsförbundet upplevt att det är otydligt. Efter konsultering har vi landat på att det är jätteviktigt att barn och ungdomar är ute och rör på sig. Skillnaderna mellan matcher och tävlingar är inte jättestora. Vi gör nu ett undantag och säger att man får spela matcher i barn- och ungdomsidrott. Men det ska vara så att barnen inte ska komma dit och vara sjuka. Man ska ha rutiner på plats så att det inte blir trängsel på matcherna. 50-personersgränsen gäller även där. Och rutiner för hygien ska finnas."

Nedan gäller tillsvidare för DFFs tävlingsverksamhet i barn- och ungdomsfotbollen:

 • Barn- och ungdomsserier kommer att spelas som träningsmatchserie under vårsäsongen utan resultatrapportering. Matcherna under våren kommer att vara frivilliga och vi uppmanar alla lag att ha stor respekt för att en del lag känner oro och att vara lyhörda för andra föreningars situation och generösa i sitt tankesätt. Inga längre resor än matcherna inom distriktet och matchspel sker i den serie man är inlottad i.
 • Höstsäsongen kommer att spelas som enkelserie. Serier som har trippelmöten återkommer vi kring gällande antal tävlingsmöten.
 • Matcherna startar upp helgen 8-10 maj. Detta då viss domarutbildning behöver genomföras innan matcherna startas.
 • Föreslagna spelscheman är det lagen skall utgå från och spela under våren.
 • Matcher skall vara tids-och datumtillsatta senast 28 april 15:00.
 • Ungdoms-DM startar upp med matcher den 26 maj.(Uppdaterad 2020-05-26)
 • De gemensamma serierna med Gestrikland, Hälsingland och Uppland beslutas skjuts upp och spelas som enkelsrier 2020 med hsötens omgångar som start. Detta då inga resor mellan distrikt bör göras utifrån rekomendationer från SvFF och Folkhälsomyndigheten. (Uppdaterad 2020-04-29)

Domartillsättning:

- För div 1 pojkar gäller följande:

 • Matcher tillsätts med domare i FOGIS enligt tidigare rutiner
 • Om matchen ej skall spelas måste domaren meddelas senast 3 dagar före match.

- Då inga seniormatcher spelas under våren finns det en god tillgång på distriktsdomare. Om lagen i flickor div 1 och Pojkar 15 Elit önskar hjälp att tillsätta domare till sina matcher kontaktar dessa lag Peter Johansson, 070-930 63 62.

- Vi kommer att ta ut domarna geografiskt så inga större resekostnader tillkommer.

Från SvFFs rekommendationer som är viktiga att följa:
Vid genomförande av matcher är det enligt Folkhälsomyndigheten viktigt att:

 • bara friska symtomfria personer deltar i aktiviteterna,
 • det finns goda möjligheter att tvätta händerna och
 • trängsel mellan människor undviks.
 • Uppmana intresserad publik att inte komma till matcherna

Arrangören ska också beakta förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 deltagare. Enligt Folkhälsomyndigheten kan smittspridningsrisken vara högre om lag från olika delar av landet möts, vilket innebär att matcher och tävlingar som innebär längre resande inte bör genomföras. SvFF:s rekommendation är därför att matcher som innebär resor över distriktsgränser bör undvikas. SvFF:s rekommendation är att distriktet tills vidare visar en mycket stor lyhördhet för de föreningar som vill skjuta upp en barn- och ungdomsmatch p.g.a. att en eller flera spelare uppvisat förkylningssymptom.

Om nya rekommendationer eller beslut kommer från myndighet/regering kan Dalarnas Fotbollförbunds beslut ändras.

Eventuella frågor kring tävlingssäsongen besvaras av
Stig Stjärnesund, ordförande Tävlingskommittén, 070-399 81 60
Stefan Jonsson, Kanslichef, 023-454 71