LEDARE: Sommaren är här!

Vi har nu kommit halvvägs in i säsongen och seriespelet för våren har avslutats.

Vår verksamhet är stor och många barn, ungdomar och vuxna får uppleva glädje, kamratskap och känslan att tillhöra ett sammanhang. Vi lär oss umgås i grupp, samarbeta, kommunicera och sträva efter gemensamma mål. Vi lär och finter, dribblingar, passningar, löpvägar, kollektivt försvarsspel och målgester. Vi tränar spänst, styrka, koordination och kondition. Kort sagt så bidrar fotbollen till en positiv samhällsutveckling och folkhälsa.

Tack till dig som ledare som varje vecka bidrar med din tid, kunskap och engagemang för en fortsatt utveckling av dalafotbollen.

En del av er verkar som aktivitetsledare och finns på fotbollsplanerna flera kvällar i veckan samt helger. Några av er bidrar som organisationsledare i styrelse eller kommittéer och möjliggör för alla tränare och ledare samt aktiva barn och ungdomar till en värdefull fritid. Många föreningar kämpar med sin ledarförsörjning och där kan du som medlem aktivt bidra med din tid och engagemang. Mer om det kommer jag tillbaka med om i kommande ledare.

En cupperiod tar över och helgen som gick arrangerades tre stora cuper i Dalarna. Dalecarlia Cup som arrangeras av IK Brage, Skinnarcupen av Malungs IF och Pepes Cup av Vansbro AIK FK. Cuper är folkfester där vi träffas över föreningsgränserna, umgås och har roligt. Många lag åker också i väg på cup till andra orter. I laget är ofta cupen en höjdpunkt på säsongen och jag hoppas av hela mitt hjärta att vi har kloka ledare som ser ALLA barn så att de får känna sig delaktiga i lagets prestationer. Att vi kan sätta fotbollsglädje, gemenskap och samhörighet före lagets resultat i matcherna. Det är viktigt att vinna, men inte till vilket pris som helst.

En viktig och angelägen fråga är också vårt beteende i samband med match. Hur kan vi skapa en trevlig atmosfär i samband med våra matcher där glädjen till fotboll och kampen mellan två lags styrkeförhållanden får stå i fokus och där spelare uppträder juste mot varandra under matchen? Hur kan vi skapa en miljö där ledare värdesätter spelarnas prestationer oavsett föreningstillhörighet? Hur kan vi skapa en atmosfär där supporters uppmuntrar och stöttar spelarna och inte nedvärderar och hånar motståndarlaget?

Våra matcher leds av domare, så har vi bestämt. De kommer att ta beslut eller tolkningar av situationen utifrån deras position vid angiven tidpunkt. Den tolkningen kanske inte överensstämmer med din tolkning men låt det vara så och stötta och uppmuntra domarna i deras roll som matchledare.

Vi har under våren haft för många ärenden till vårt Disciplinutskott och våra glädjande siffror från 2017 har fått lite smolk i bägaren. Låt oss tillsammans göra höstens matcher till en folkfest i en inspirerande miljö för spelare, domare och publik. Njut av sommaren!

… vi vill varandras framgång!

Stefan Jonsson
Kanslichef Dalarnas Fotbollförbund