Samsyn - idrott på vems villkor?

15 oktober - missa inte höstens viktiga konferens för idrottsledare där vi lyfter barnen och ungdomarnas rätt till idrott på sina villkor. Kan vi utveckla talanger utan tidig specialisering? Vad säger forskningen?

  • Får inte barn tävla?
  • Kan vi utveckla talanger utan tidig specialicering?
  • Kan vi se vilka barn och ungdomar som kommer att bli duktiga seniorer?

Kan barn tävla utan tabeller eller resultattavlor? Att spela match, att tävla är en viktigt del i idrotten, men hur viktigt är resultatet för barnen?

Ska vi fortsätta konkurrera om barnen/ungdomarna eller kan vi genom samsyn skapa möjligheter för barn att hålla på med flera idrotter längre upp i åldrarna? Vem/vilka gynnas av det? Är idrotten öppen för alla?


Att finna och utveckla talang

Talangutveckling handlar om att skapa en träningssituation där idrottarna trivs, vill komma tillbaka och lära sig – länge.

Många anser sig kunna upptäcka talang hos barn tidigt och vi kan då och då läsa om föreningar som värvar barn till sin verksamhet. Det blir allt vanligare med tidiga elitsatsningar. Kan vi se vilka barn och ungdomar som kommer att bli duktiga seniorer? Vilka miljömässiga faktorer så som ledarskap, socioekonomisk bakgrund, föräldraengagemang och tillgång till anläggning spelar roll för utveckling? Krävs det 10 000 timmar träning för att nå eliten? Det är en del av det som PG Fahlström ska prata om.

PG Fahlström från Linnéuniversitetet i Växjö, har under senare år, tillsammans med sina kollegor, publicerat ett flertal forskningsrapporter, t.ex. Att finna och utveckla talang, Vägarna till landslaget och Goda idrottsliga utvecklingsmiljöer. PG har i över 35 år arbetat som föreläsare, coach och utbildare.


Motivation - Vilja - Mod
Danijela Rundqvist är en av Sveriges främsta ishockeyspelare. Hon har spelat i Svenska landslaget i 223 matcher samt deltagit i 3 OS. 2015 vann hon Mästarnas Mästare. Danijela berättar om sin resa till att bli hockeyproffs, vad som motiverar oss och henne, faktorer som har bidragit till framgång.


Susanna Eklund är en erfaren ståuppkomiker. På senare år har hon varit en flitigt anlitad manusförfattare till bl a Parlamentet, Time Out, Let's Dance Junior och Grym Kemi. Susanna har ett stort idrottshjärta och spelade under många år i Alvik basket. Under flera år gjorde hon sportkrönikor på Radio Stockholm och har även varit redaktör för Svenska Idrottsgalan.


Målgrupp
Föräldrar, ledare och tränare

Tid och plats
15 oktober, kl 09.30-15.00, Galaxen i Borlänge

Förtäring
Vi bjuder på fika vid ankomsten samt lunch.

Anmälan
Senast 2 oktober, ange: namn, e-post, ev. förening. Anmäl dig här eller via mail anmalan@dalaidrotten.se alt. tel: 010-459 03 10

Kostnad
Dagen är kostnadsfri.
Om du uteblir och ej har avanmält dig/er senast dagen innan kommer en avgift på 400 kr att faktureras per person.

Ladda hem inbjudan som pdf (PDF-dokument).

I samverkan med: