Praoelven berättar

Den här veckan har vi haft en praoelev på kansliet. Yerson Acosta Poccomo som går i 8:e klass på Britsarvsskolan och spelar fotboll i Slätta SK.

Hej, mitt namn är Yerson. Jag spelar fotboll i Slätta SK. Jag kommer från Peru i Sydamerika och flyttade till Sverige när jag var sju år. Jag har varit här i kansliet i en vecka nu och jag upplever det som en mycket ansvarfull jobb då man måste hålla koll på många saker tex. material, utbildningar, ekonomi mm.. Men det är tur att det är flera som är med och hjälper till i kansliet Ulf, Stefan, Niklas och Lars håller koll på allt tillsammans och hjälper varandra.

De jag har fått göra:

  • Att räkna ihop material som ska ut på läger och utbildningar
  • Utvärdering av domarkurser
  • Jag har också fått tre frågor som jag skulle svara på i slutet av min vecka.

Hur får vi fler ungdomar att fortsätta spela fotboll?
Genom att ha roligare träningar och det innebär att man kör 100% på alla träningar och tar det seriöst för då blir det roligare för allihopa då det är mer matchlikt. Men man behöver inte alltid ha en träning på ett träningspass på fotbollsplanen. Man kan göra nåt annat med sitt lag tex. minigolf, lasergame eller paintball. Det gör att spelarna känner sig som en familj och gör att de lär känna varandra bra och det gör att man kan lita på varandra bra. Det är användbart i tex. Matcher.

Det gör också att laget bildar en "familj". I en familj litar man på varandra och familjer lämnar inte varandra, de håller ihop.

Du som tränare borde inte alltid kör slut på dina spelare varje träning och vara med positiv och låta spelarna njuta av sporten istället för att "jaga" bort dem.

Varför tror vi att de slutar?
Ungdomar slutar på grund av att de spelar andra sporter eller på grund av fotbollsklimatet vi har idag. De innebär att folk kallar varandra för fula saker tex. Att de är dåliga, fet, ful eller rasism. Det kan hända att människor tar det illa upp och inte vill fortsätta spela fotboll.

Vad kan vi göra för att förbättra trivsel på fotbollsplanen?
Tränarna borde förhöra spelarna om de gjort något grovt på plan eller om de sagt något dumt till någon. Fråga honom varför han gjorde det och straffa han med att inte vara med på matcher om han fortsätter göra så. Man borde också ta upp det med rasism och kränkningar innan säsonger börjar och berätta för dem att det inte är tillåtet att göra så.