LEDARE: Äntligen startar fotbollssäsongen!

Efter månader av planering och förberedelser, uppbyggnadsträning och träningsmatcher drar nu säsongen igång på allvar. Seniorserierna har startat under april månad och till helgen startar även ungdomsserierna.

Svensk fotboll har den senaste tiden funderat mycket på hur vi anpassar och skapar bra matchmiljöer för våra yngsta fotbollsspelare. Ett arbete som nu visar sig i våra ungdomsmatcher med anpassningar i våra spelformer. Spelytorna växer med spelarna och skapar fler situationer där spelarna får värdera och fatta beslut under matcherna. Två halvlekar ersätts av tre perioder för en bättre matchning och byten samt mer möjlighet till instruktioner och utbildning under matchen. Inkast ersätts med kortpass för de yngsta spelarna för bättre igångsättning av spelet när bollen varit utanför spelplanen. En stark rekommendation är också att försvarande laget backar hem för en bättre igångsättning av spelet när målvakten har bollen.

En viktig och angelägen fråga är också vårt beteende i samband med match. Hur kan vi skapa en trevlig atmosfär i samband med våra matcher där glädjen till fotboll och kampen mellan två lags styrkeförhållanden får stå i fokus och där spelare uppträder juste mot varandra under matchen? Hur kan vi skapa en miljö där ledare värdesätter spelarnas prestationer oavsett föreningstillhörighet? Hur kan vi skapa en atmosfär där supporters uppmuntrar och stöttar spelarna och inte nedvärderar och hånar motståndarlaget?

Vi tror att Fair Playhälsning före matchen mellan spelare och domare, ett aktivt matchvärdsskap och en sund supporterkultur är några bidragande faktorer till en bättre miljö. Vi tror också på vuxenansvaret och civilkuraget att reagera och agera när vi upplever en osund miljö.

Våra ungdomsmatcher leds ofta av domare som är i början på sin karriär och liksom spelarna under utbildning. Värna om dessa och stötta domarna i sin roll. De kommer att göra misstag eller kanske bättre beskrivet en tolkning av situationen utifrån deras position vid angiven tidpunkt. Den tolkningen kanske inte överensstämmer med din tolkning men låt det vara så och stötta och uppmuntra domarna i deras roll som matchledare.

Dalafotbollen står stark och är en betydande del av det fritidsutbud som finns för många barn, ungdomar och vuxna i samhället. Låt oss göra detta till en glädjerik och meningsfull fritid där vi finner gemenskap och glädje, träning och utveckling, tävling och spänning.

Lycka till med fotbollssäsongen 2017.

… vi vill varandras framgång!

Pär Jonsson, Ordförande Dalarnas Fotbollförbund
Stefan Jonsson, Kanslichef Dalarnas Fotbollförbund