Välkommen till dalafotbollen

Hej och välkommen till Dalarnas Fotbollförbund!

Inom Dalarnas FF arbetar vi för att utveckla fotbollen och ser det som en av föreningslivets kanske viktigaste uppgift att ge barn och ungdomar möjligheten att känna glädje och kamratskap genom sitt idrottande. Därför vill vi hälsa Dig som leder ett ungdomslag särskilt välkommen.

Här finns information som Du som ledare behöver känna till. Här hittar Du bland annat våra tävlings- och representationsbestämmelser. I Tävlings- och representationsbestämmelse ungdom 2017 finns kompletterande tävlingsregler för ungdomsfotbollen. Därför ska alla ungdomsledare ha tillgång till dokumentet som även ska finnas tillgängligt vid matcher. Dokumentet hittar Du på vår hemsida under Tävlingsfrågor/ Tävlingsbestämmelser 2017.

Fotbollsföreningarna har en skyldighet att informera sina ledare om de tävlingsregler som finns och varje förening ska ha en tävlingsansvarig. Denna person ska ha särskild god kunskap om tävlingsreglerna och vara behjälplig vid tolkningen av dessa. Det är till den tävlingsansvarige inom Din förening som Du vänder Dig om Du behöver hjälp med tävlingsfrågor.

Vi på Dalarnas FF vill påminna om att ungdomsfotboll i första hand handlar om att utbilda spelare och att resultatet kommer i andra hand. Det är föreningarna som ansvarar för sina ledares, spelares och supporters (föräldrar) uppträdande och det är viktigt att alla visar varandra ömsesidig respekt. Detta är inte minst viktigt när det gäller våra unga domare som, precis som spelarna, är i början av sin karriär inom fotbollen.

Nyheter i barnfotbollen 2017
Inför 2017 har föreningarna inom dalafotbollen vid sitt representantskapsmöte beslutat om nya former för spel och matcher inom barnfotbollen. Mer information om detta hittar Du här: http://dalafotboll.nu/arkiv/2016/december/representatskapet-beslutade-om-nya-spelformer/

Nyheterna i sammanfattning är följande:

Fair play-hälsning
I alla av DFF:s arrangerande tävlingar ska hemmalaget i samråd med huvuddomaren genomföra en Fair-play hälsning före avspark enligt följande:

  • När lagen kommer ut på planen ska de ställa upp i en Line Up vid mittcirkeln.
  • På tecken från domaren ska sedan bortalaget börja att hälsa på domarna och hemmalag. Därefter ska hemmalaget hälsa på domarna.
  • Efter detta blåser domaren en kort signal och genomför slantsingling med lagkaptenerna.

Som ledare är det din uppgift att vara domarna behjälpliga vid detta arrangemang

Resultatrapportering div. 4-6 ungdom
FOGIS tillåter att slutresultat rapporteras efter genomförd match men Dalarnas FF kräver inte att dessa rapporter registreras. Inga tabeller sammanställs i div. 4-6 ungdom. Dalarnas FF rekommenderar att man rapporterar in resultatet 0-0 som ett kvitto på att matchen är spelad.

Planstorlek
För div. 4 gäller 55 m x 35 m
För div. 5-6 gäller 50 m x 30 m

Planskisser finner ni i Tävlings- och representationsbestämmelse ungdom 2017 (sista sidan i dokumentet)

Speltider
Från säsongen 2017 kommer alla matcher i div. 4-6 att spelas i tre perioder (istället för tidigare två halvlekar). Matchtiden blir 3 x 20 min.

Igångsättande av spel från sidlinjen

  • När bollen går över sidlinjen skall, istället för inkast, kortpass användas för att sätta igång spelet.
  • Denna regel skall användas i 5- och 7-mannaverksamheten upp t o m div. 5.
    Från div. 4 (stora 7-mannaplanan) tillämpas inkast.
  • Ett kortpass är en passning efter marken inom samma spelyta till närbelägen spelare som då får möjligheten att starta speluppbyggnad. Motståndarna ger bollhållare utrymme för att ta emot bollen och starta spelet.

Än en gång varmt välkommen och lycka till säsongen 2017!